menselijk gelaat


menselijk gelaat 1.0

concreet gezicht bij een abstract verschijnsel

Algemene voorbeelden


Hollandser dan Advocaat, met zijn fluïdum van winterspruitjes, kan een bondscoach niet zijn. Maar vergis u niet, achter dat menselijk gelaat van vlag en vaderland en andere dorpspatriottische driften gaat veel voetbalkennis, lef en bravoure schuil.

NRC,

"Ik was zo benieuwd naar wat er met Karen Walden zou gebeuren dat ik het scenario van Courage under Fire niet aan de kant kon leggen. Ook de unieke structuur van dit mysterieuze verhaal boeide me. Daarbij kwam Ed Zwicks opzet om de Golfoorlog een menselijk gelaat te geven en je hebt enkele redenen waarom ik in Courage under Fire wilde meespelen." Meg Ryan is niet alleen een filmster, ze produceert ook films.

De Standaard,

De Amerikaanse auteur, een 37-jarige sociale wetenschapper van Harvard, beklemtoonde dat de gewoonte om over de Holocaust te spreken in termen van grote getallen en bureaucratische structuren nefast is. Want hierdoor dreigt men het "menselijk gelaat" van de gruwel en de individuele verantwoordelijkheid van allen die actief aan de jodenvervolging meewerkten uit het oog te verliezen.

De Standaard,

menselijk gelaat 2.0

humane kant; sociale, invoelende invulling

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Velen die het (contradictoir) verzoekschrift voorstaan, schermen met het "inhumane" karakter van niet enkel het optreden, maar ook de persoon zelf van de gerechtsdeurwaarder. Wanneer zij dan het verzoekschrift in de plaats stellen van de dagvaarding, ontnemen zij aan de gerechtsdeurwaarder het voornaamste middel om zich tot een rechtsonderhorige te wenden buiten elke rechtsdwang om, en hem te benaderen met een neutraal, adviserend, bij uitstek menselijk gelaat.

http://www.gerechtsdeurwaarders.be/nl/NotaDagvaarding.doc,

Want de Russische revolutie en de krachtsverhoudingen in de Tweede Wereldoorlog hadden het kapitalisme na die oorlog gedwongen een menselijker gelaat te ontwikkelen: sociale zekerheid, pensioenen, betaalde vakantie.

http://www.vcp.nu/manifest/index_cm.htm

In de tweede helft van de vorige eeuw waren er een aantal programma's met vérstrekkende pretenties in omloop, onder andere het socialisme met een menselijk gelaat, het eurocommunisme, het evangelie van de actieve welvaartsstaat.

http://www.epo.be/php/pdf/90_6445_227_X.pdf,

De kritische geesten hebben het gemunt op allerlei vormen van bijgeloof. Zij bestrijden het triomfalistische en elitaire humanisme van de oprukkende burgerij en kiezen voor een filosofie met een menselijk gelaat. Zij verzetten zich tegen systeemdwang, zijn antiautoritair, geloven in de democratische zelforganisatie van de basis. Weg met het centralisme, de voorbarige synthetiseringen, het domhouden van de gewone man.

http://www.epo.be/php/pdf/90_6445_227_X.pdf,